Art brut na Slovensku – výstava

Art brut na Slovensku – výstava

Art brut na Slovensku – výstava

26.09.2013 22:37

Výstava a projekt Art brut na Slovensku v bratislavskej Galérii 19 (od 26.9. do 24. 11. 2013) je pokračovaním, logickým vyústením niekoľkoročnej práce viacerých organizačných zložiek Ligy za duševné zdravie, najmä Galérie Nezábudka, jej 
arteterapeutického ateliéru, ale aj občianskeho združenia Duševné zdravie detí pri Klinike detskej psychiatrie. 
Art brut je tvorba neškolených autorov, často ľudí so skúsenosťou s duševnou poruchou. Vyviera z autentickej, vnútornej potreby tvoriť, je zbavené vedomej štylizácie a kalkulácií. Výtvarník Jean Dubuffet ho definoval, psychiater Hans Prinzhorn systematicky zbieral, triedil a archivoval. Pútalo pozornosť lekárov, filozofov, výtvarníkov ešte skôr, ako bolo takto pomenované. Je zjavné, že je tu od nepamäti, je stále prítomné. Stále má čo povedať, oslovuje nových divákov, možno sa dá aj povedať, že zažíva určitým spôsobom rozmach. Možno je to práve dôsledok toho, že povedomie verejnosti o duševných poruchách sa síce veľmi pomaly, ale iste mení. Mení sa vzťah spoločnosti k ľuďom, ktorí majú skúsenosť s duševnou poruchou. Tento proces nie je samovoľný, výrazný podiel na ňom majú občianske združenia združujúce profesionálov a pacientske organizácie, ktoré sa snažia zmeniť nezmyselné postoje časti spoločnosti, predsudky voči ľuďom s psychickou poruchou. Základnou myšlienkou projektu je podporiť talentovaných tvorcov, ľudí, ktorí mali skúsenosť s duševnou poruchou. Podporiť talenty, dodať týmto ľuďom odvahu prezentovať výtvarné práce na verejnosti, a takto im pomôcť začleniť sa do spoločnosti, ukázať im, že môžu byť aj v tejto činnosti úspešní.
Galéria Nezábudka vznikla v roku 2004 z iniciatívy zakladateľa Ligy za duševné zdravie psychiatra Petra Breiera podľa vzoru galérie a tvorivej dielne v Guggingu v Rakúsku. Jadro aktuálne predstavovanej výstavy tvorí zbierka Galérie Nezábudka, ale aj práce z iných občianskych združení.
Rovnocennou súčasťou výstavy sú sprievodné podujatia rozdelené do štyroch blokov. 
Prvý blok je venovaný aktivitám arteterapeutického ateliéru pri Galerii Nezábudka a letným výtvarným sympóziám v Schaubmarovom mlyne v Pezinku. Druhý blok je venovanývýtvarným prácam detí s psychickou poruchou, najmä deťom s poruchou autistického spektra. Súčasťou uvedeného bloku bude aj príspevok venovaný diagnostikovaniu a liečbe závažných psychických porúch od autorov doc. Tatiana Čaplová, dr. D. Krajčovičová a dr. M. Nvotová-Slančíková z Psychiatrickej kliniky LFUK v Bratislave.
V bloku venovanom literatúre a hudbe pod vedením spisovateľa Daniela Heviera vystúpia významné osobnosti medicíny – neurológ prof. Peter Kukumberg, psychiater doc. Pavel Černák a literátka dr. Bohuslava Vargová-Hábovčíková. Významný bude blok venovaný arteterapii vedený zakladateľkou tejto disciplíny na Slovensku, sochárkou prof. Jaroslavou Šickovou-Fabrici. V tomto programovom bloku budú mať svoje príspevky psychiatrička dr. Eva Janíková, terapeutky – doc. Katarína Minichová a Dr. Andrea Orosová. 
Na programe sa zúčastnia psychoterapeuti a arteterapeuti zdravotníckych zariadení, resocializačných centier, chránených dielní, občianske združenia ako Terra Therapeutica, Krídla a Duševné zdravie detí z Bratislavy.
Súčasťou sprievodných akcií budú aj projekcie filmov s témou duševnej poruchy a podpory duševného zdravia z tvorby režisérov a dokumentaristov Petra Dimitrova, Dušana Hanáka, Šimona Ondruša, Jarmily Rusinkovej a Antona Szomolányiho. 

Uvedené aktivity by nevznikli bez podpory sponzorov: Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Cetelem, Kraft Foods Slovakia a Ad Una Corda z Pezinka, ktorým ďakujeme.

Ján Šuba, OZ Duševné zdravie detí, Liga za duševné zdravie

 


Komentáre nie sú povolené.