Arteterapeutická intervencia v čase CORONY

Arteterapeutická intervencia v čase CORONY

Izolácia, odlúčenie, samota, strach, úzkosť, bezmocnosť či strata…pocity a vyjadrenia, ktoré som počúvala po zdvihnutí mobilu, čítala v správach na messengeri a FB stránke. Len pár dní, necelý týždeň a život mnohých ľudí sa zatriasol, stabilita a istoty, ktoré tvorili každodennú realitu sa zakolísali.

Ako arteterapeutka sa stretávam s mojimi klientmi v ateliéri, či v špeciálnych zariadeniach. Oni požiadajú o pomoc. Aktívne vyhľadajú miesto úľavy. Obyčajne sú v situácii, ktorú sami nedokážu pochopiť, vidieť s prehľadom, pomôcť si sami. Avšak v dňoch, keď sa destabilizoval pocit bezpečia pre masy ľudí po celom svete i tých, ktorí, bežne statočne a úspešne riešia svoje „problémy“, sa úplne prirodzene „aktivovala“ i účasť arteterapeutov.

Svoju výzvu na FB Arteterapia a Canisterapia som vytvorila pre arteterapeutický proces bez fyzického kontaktu. Ten je však pre úspešnú prácu terapeuta kľúčový. Tak, ako pocit bezpečia a dôvery. Problém? Nie, učíme to aj svojich klientov….pracujeme s tým, čo máme. Dôverujeme životu a procesu, ktorý sa pred nami otvára. Ponúkla som bezpečné podmienky pre uverejnenie a zdieľanie diela, možnosti vypočutia, dialógu, zdieľania myšlienok a pocitov v elektronických správach. Hotovo. Virtuálny arteateliér je otvorený. Pre kohokoľvek, kto pocíti potrebu sa zúčastniť.

Zadanie: Vytvor dielo na tému “ klietka“. Použi výtvarné techniky, modeluj z čohokoľvek, poskladaj, napíš báseň, príbeh….video.

Účasť:  Svoje diela posielali muži i ženy. Mnohé sa stali súčasťou ďalšieho osobného arteprocesu len medzi nimi a mnou. Niekto poskytol dielo a myšlienku pre verejné zdieľanie iní zažili intímnosť vlastného vyjadrenia v tvorivom procese a chceli ju uchovať.

Spätná väzba: Ľudia reagovali spontánne na výzvu. V danej prežívanej realite ocenili možnosť výtvarne sa prejaviť dokonca aj tí, ktorí naposledy maľovali v škole. A dokonca aj tí, ktorí mali „odpor“ k výtvarnej. Mnohí uvádzali spontánne nadšenie a uvoľnenie po tvorivom akte. Objavili sa osobné úvahy, ktoré čakali na svoje vyjadrenie niekoľko rokov, ale v kole povinností a stresu sa nenašiel priestor. Z nezodpovedaných otázok vyplynuli odpovede. Téma “ klietka“ ich inšpirovala. V prvotných negatívnych významoch sa „prepracovali“ k pozitívnemu náhľadu, či k zmene uhla pohľadu. Vďaka zážitku pri tvorbe a jeho pôsobení po tvorbe ešte niekoľko dní, objavili iný spôsob uvažovania o sebe i vonkajšom dianí.

Záver: Umenie a schopnosť človeka tvoriť sú bezpochyby účinným záchranným lanom, liekom, kompasom práve v čase biedy a krízy. Je jedno akej. Ekonomickej, spoločenskej, morálnej, zdravotnej….osobnej alebo krízy spoločenstva. Avšak bez zastavenia, konfrontácie a uvažovania….sú to len diela v galériách, produkt vlastnej aktivity, či pôžitku. Vlastná angažovanosť, úprimnosť, ktoré dovedú človeka skrze umenie do zážitku vnútorných svetov môže podporiť, či dokonca liečiť svet vonkajší. 

Sme arteterapeuti, tak pomáhame…


Komentáre nie sú povolené.